Hvorfor vennskap er så viktig

Publisert

Jepp, noe så enkelt og komplisert kan motvirke stress. For meg hvertfall. Det er relasjoner som gjør oss bedre, at vi har det bedre, og tar bedre vare på oss selv og  andre. — > What Makes a Good Life på Ted.com

Forrige uke besøkte jeg to venninner, en av dem er Camilla (gush), og det fylte opp begeret mitt for gode sosiale relasjoner. To venner som jeg er utrolig glad i, som jeg har gode samtaler med, og som jeg gjerne vil være tilstede for når de har det vanskelig. Det samme er de for meg. 

Men hva er det med venner som gjør at vi kan få det bedre? 

Photo by Hannah Busing on Unsplash

Det er faktisk en av de tingene legen spurte meg om da jeg kom inn der for noen år tilbake med depresjon og utbrenthet. 

Jeg måtte fylle ut et skjema eller så ble jeg spurt, husker ikke helt nå, kanskje et symptom på hvordan jeg hadde det, men uansett, var jeg sosial? Funksjonsfall eller funksjonssvikt når det gjaldt å være sosial, kan man jo også si, hadde jeg det? Absolutt. Jeg orket nesten ikke møte mennesker, og kunne komme utenfor toleransevinduet mitt bare ved å være på butikken.

Fraværet av det sosiale kan faktisk bidra til at vi blir dårlige. Vi blir deprimerte. Og jeg kjenner det på kroppen og hodet mitt at jeg har det mye bedre etter å ha sett vennene mine. Det er så tydelig for meg at dette fyller opp begeret mitt med gode følelser og tanker. Det er bare det at da jeg var langt nede så kjentes det ut som om det å være sammen med venner gjorde meg dårligere. Så jeg unngikk det. Nå vet jeg at det gir meg energi, forståelse og hjelp, så passer jeg på at det skjer, men må også bli ennå bedre på det.

Så hvordan kan vi sørge for å beholde venner i livet? De gode relasjonene, vel og merke. For alle vennskapsforhold er ikke alltid gjensidig givende. Men det er en annen historie. 

Denne videoen fra TED gir noen fine forklaringer på dette med vennskap og hvordan man kan få de til å vare. 

Av Merete Grimeland

Jeg har veiledet over 600 mennesker i å bruke penn og papir og lett tilgjengelig teknologi til å fortelle historiene sine. Hver gang de har skrevet har det lettet litt på trykket. Nå vil jeg dele denne erfaringen med flere. Skriv i 10 minutter hver dag er min oppfordring til deg. Vil du vite mer? Ta kontakt merete@worldwidenarrative.no