Slik kan du gjenoppdage motivasjonen for jobben din

Publisert

Gjennom årene har vi bedt mange mennesker om å skrive en historie om en situasjon de har opplevd hvor de tenkte at dette var selve grunnen til at de valgte den jobben eller det yrket de har. Det fasinerende er at samtlige har hatt en historie å fortelle. For noen har det vært ordentlig dyptgripende historier som kanskje handler om oppvekst, mens for andre er det kanskje noe de har opplevd underveis som har gitt dem motivasjon. Uansett, alle har en sånn historie. Den kan handle om ytre motivasjon såvel som indre motivasjon. 

Ytre og indre motivasjon

Ytre motivasjon handler om å være motivert av noe utenfor en selv. Det kan være penger, ny bil, kult kontor, muligheten til å reise, osv. Den indre motivasjonen handler om å oppleve gode følelser pga jobben. At man får mye av følelsen iver eller glede. Ofte kanskje vi tenker at den siste er mer verdifull enn den første, men jeg tror at vi nok har litt av hvert og at på en arbeidsplass så er det nok flere som er motivert av begge typer. Det viktigste er at vi gjør jobben vår, men på samme tid kan det være utrolig nyttig å dypdykke i hva det er som gjør at vi jobber med det vi gjør. Hva er viktig for oss i jobben vår. 

Sånn her gjør du

Du kan dypdykke eller bare ta 10 + 3 minutter. Hos oss er vi veldig glad i de 10 minuttene for det kommer vi langt på, og det er lettere å sette av til oss selv. Det føles ikke så stort. 

Photo by Mike Tinnion on Unsplash

1. Finn frem penn og papir og ha denne setningen foran deg. 

«Fortell om en gang du følte dette er grunnen til at jeg gjør den jobben jeg gjør». 

2. Sett timer på tre minutter og lage et mindmap med alle ideene du får. Du kan bruke ett ord eller opptil tre ord for hver idé. Merk deg, her handler det om kvantitet. Kvalitet kommer etterpå. 

3. Når timeren ringer så går du gjennom alle ideene du har fått. Hvilke(n) gir deg mest energi? Hvilken kunne du tenke deg å stolt fortelle kollegaene dine? Velg den. Du kan gjerne komme tilbake til de andre senere, så de er ikke bortkastet der de står på arket. Det er bare ikke de du skal skrive om akkurat nå. 

4. Sett timer på 10 minutter og skriv helt fritt om denne ideen. Eller, hendelsen er nok mer riktig å kalle det. Start på starten. Fortell gjerne kronologisk, eller start midt i actionhendelsen. Men skriv i 10 minutter uten å selvredigere. Selvom jeg skrev at du skulle velge ide basert på om du ville fortelle det for kollegaer så trenger du ikke fortelle. Akkurat nå gjør du denne øvelsen bare for deg selv. 

5. Etter 10 minutter er du kanskje ferdig eller har såvidt begynt. Hvis du føler det siste så starter du timeren igjen. Og igjen hvis du fortsatt ikke ferdig da. Men tre skriverunder er nok bra, så får du rammer for kreativiteten. Også vet du at nå er oppgaven ferdig. 

6. Les historien høyt for deg selv. Eller noen andre om det føles riktig. 

Lykke til!


Av Merete Grimeland

Jeg har veiledet over 600 mennesker i å bruke penn og papir og lett tilgjengelig teknologi til å fortelle historiene sine. Hver gang de har skrevet har det lettet litt på trykket. Nå vil jeg dele denne erfaringen med flere. Skriv i 10 minutter hver dag er min oppfordring til deg. Vil du vite mer? Ta kontakt merete@worldwidenarrative.no