Oppdag hersketeknikkene

Publisert

Hver dag er vi utsatt for hersketeknikker. De kommer i alle farger og fasonger og mange av dem er så skjulte at de er vanskelige å oppdage. Om vi ikke er trent i å avsløre dem kan de gå over hodet på oss og i stedet spidde oss rett gjennom hjertet.

For noen år siden lærte jeg at den beste måten å oppdage en hersketeknikk på er å kjenne etter følelsen du har i kroppen. Om du har vært i en samtale med noen og merker at du plutselig kjenner deg usikker, nervøs, trist eller lei så burde varsellampene lyse. Det er tegnet ditt til å analysere samtalen du hadde og avdekke hva som egentlig skjedde. Hva sa den andre personen? Hva i samtalen var det som trigget den dårlige følelsen i deg? Hva fikk det deg til å føle og hvorfor fikk det deg til å føle det slik?

La oss ikke finne oss i hersketeknikker. Skjult latterliggjøring og degradering, la oss bli flinkere til å avdekke det og slå ned på det. La det gå sport i å oppdage reaksjonene dine under og etter en samtale. Det krever ikke mye energi, bare vær bevisst egne følelser og øv deg på å tolke dem og konteksten de kommer i. 

Det farlige ved å ikke oppdage hersketeknikker er at følelsen hersketeknikken skaper i oss ikke gir mening for oss. Vi skjønner ikke hvorfor vi føler oss dårlige eller hvor vi skal plassere følelsen hen. Resultatet av dette er at vi da ofte retter den dårlige følelsen inn mot oss selv. I stedet for å bli sint og irritert på den som har gjort urett mot oss, retter vi sinnet og usikkerheten innover: “jeg er dårlig i jobben min”, “jeg takler ikke stresset på jobb”, “jeg får aldri til noe”… Vi blir slitne, nedstemte og snakker oss selv ned.

Det er ikke greit og det er ikke rett, vi må trene på dette slik at vi i fremtiden passer bedre på oss selv.

Oppdag følelsene dine og tren deg på å finne ut av hvorfor de oppstår. Jo mer du gjør dette, jo raskere oppdager du urett som blir gjort mot deg og jo bedre blir du på å håndtere situasjonen.

Og mitt beste tips til å analysere en nyoppstått, dårlig følelse og avsløre en hersketeknikk :

Sett deg ned og skriv om det! Undre deg over følelsen og snakke med deg selv via penn og papir.

Vil du begynne med å skrive du også?

Skriv deg opp på vårt gratiskurs her så starter du med en gang:  https://shop.worldwidenarrative.no/skriv-i-10-minutter-hver-dag-i-10-dager

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no