Når man har ulik standard på hvordan ting skal bli gjort hjemme

Publisert

Hva vil det si å «ta» kjøkkenet? Er det å vaske gulvet, benker, ovn og oppvaskkum, eller er det å tømme oppvaskkummen og sette det i oppvaskmaskinen?

Det kan bli unødvendig mange diskusjoner om man som par har ulik standard for hvordan ting skal gjøres. Dette gjelder de fleste oppgaver.

Som par kan vi spare oss for mange diskusjoner og irritasjonsmoment ved å sette oss ned og sammen komme frem til en felles standard på oppgaver som skal bli gjort i hjemmet.

La meg komme med et eksempel:

Middag. I et likestilt forhold er det oftest slik at begge parter lager middag, men det er ikke selvsagt hva man skal lage. Kanskje er det slik at når den ene parten lager middag så er det ofte kompliserte retter, næringsrikt og spennende. Mens når den andre har ansvaret for middagen blir det servert fiskepinner og pasta på en god dag, eller ferdigmiddag.

Dette kan skape irritasjon.

Men hva om vi som par setter oss ned sammen og blir enige om en minimum standard på middagen som vi begge kan tolerere og være komfortable med?

En begynnelse er at begge får mulighet til å si noe om:

1.Hva er min forventning til hvordan oppgaven skal bli gjort, og hvorfor mener jeg dette?

2.Hva synes jeg IKKE er en akseptabel måte å gjøre oppgaven på?

3.Hva synes jeg er minimum standard for hvordan oppgaven skal gjøres?

Når begge har lagt frem sine meninger må dere komme frem til en felles standard dere begge blir enige om å følge. Her må man akseptere å gi etter på noen ting og å få viljen sin på andre. Gi og ta. Reflekter rundt hvilke ting som er ekstra viktige for deg og hvilke ting du kan gå med på å nedprioritere. Det er lurt å være bevisst at det ikke alltid er en selv som har rett, så gå inn i samtalen med et åpent sinn og en vilje til samarbeid.

Å gjøre en oppgave kan være så mangt! Støvsuger du rundt senga, eller under også? Vasker du rundt hele doen, eller bare oppi? Tar du av bordpynten når du vasker bordet? Betyr å «ta kjøleskapet» å ta ut alt og skrubbe inni, eller betyr det å fjerne mat som gikk ut for noen uker siden?

Dette er ikke selvsagt! Og hvem som har rett er egentlig ikke så viktig, eller i det hele tatt mulig å svare på. Det som spiller en rolle er at dere som partnere er enig og at dere med dette kan unngå fremtidige diskusjoner.

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no

1 kommentar