Mitt beste tips før en presentasjon

Publisert

Jeg har lyst til å dele et tips med dere. Et tips som for meg har vært en reddende engel i mange stressende situasjoner hvor jeg har måttet presentere noe foran ukjente.

Tipset er enkelt og greit, basert på et mange tusen år gammelt behov som henger i oss fortsatt – behovet for en flokk.

Camillas tips før en presentasjon

En av teoriene rundt årsaken til at vi blir stresset og eventuelt redde når vi skal holde en presentasjon er at vi har et ubevisst behovet for å passe inn i flokken vi presenterer for. Dypt inni oss husker genene våre fra gammelt av at dette er fullstendig nødvendig for å overleve. Den husker også hvilke farlige konsekvenser som kan oppstå om flokken IKKE liker oss, eller etterlater oss alene.

Instinktet ditt forteller deg altså med full kraft at for å overleve MÅ du knekke koden til gruppen du skal presentere for. Det MÅ bli vellykket og du MÅ klare å skape en fellesskapsfølelse mellom dere… Ellers overlever du rett og slett ikke.

Etter at jeg lærte om denne teorien bestemte jeg meg for å teste ut en mulig løsning på problemet. Jeg lurte på om:

Kan det å bli minnet på at en allerede HAR en flokk (altså nåværende familie og venner) bidra til at den primitive delen av hjernen føler seg tryggere og vi ikke lenge føler oss stresset?

For å teste dette avtalte jeg med min far at jeg skulle ringe ham like før en presentasjon jeg skulle holde. I samtalen var det viktig at vi snakket om gode ting ved familien vår, minner vi hadde sammen… rett og slett temaer som styrket og trygget min opplevelse av å være en del av en sterk og etablert flokk.

Resultatet?

Jeg gikk rakrygget, trygg og glad inn i rommet fullt av folk og kunne ikke brydd meg mindre om hva de måtte tenke om meg. De var ikke livsviktige for meg lenger.

Jeg hadde allerede en flokk som passet på meg.
Så jeg anbefaler deg å gjøre det samme som meg:
Neste gang du tripper nervøst før du skal opp på scenen – ring flokken din!

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no