Mammalivets kjipe stemme

Publisert

Siden 2012 har jeg jobbet i World Wide Narrative, en egenstartet bedrift. Det har vært gøy, utfordrende, frustrerende, spennende, trist, og jeg har sånn ca vært innom alle følelser man kan ha i de 10 årene. (Jepp, vi har 10 årsjubileum i år, men det får vi komme tilbake til senere :). 

Men jeg hadde aldri trodd jeg skulle finne noe som var vanskeligere å gjøre enn å drive en bedrift. Det fant jeg da jeg ble mamma. Plutselig begynte jeg å si at det er vanskeligere å være mamma enn gründer. Men hei, det er jeg ikke alene om. Altså, å syns det er vanskelig å være mamma. Jeg tror vi mammaer er veldig gode på å være selvkritiske. Så den selvkritiske stemmen har jeg funnet ut er smart å snakke med med penn og papir. 

Photo by Dan Burton on Unsplash

Stemmen forteller meg ofte noe sånt som «Du er en rævva mamma». Særlig når det har vært vanskelige situasjoner eller jeg merker at barna mine har det vanskelig. Da må vi slå av en prat, selvkritikeren og jeg. For det hjelper meg jo ikke at jeg forteller meg selv det. Jeg trenger jo støtte og forståelse. Fra meg selv. Også, en vei videre. Gjerne reflektere over hva jeg kan gjøre neste gang situasjonen oppstår. For det handler egentlig bare om å ha en plan. Selvfølgelig kan jeg ikke planlegge for alt, men jeg kan planlegge for hvordan jeg skal møte meg selv når jeg snakker sånn til meg selv. 

Dette er en pågående prosess. Selvkritikeren kan ikke bli helt borte, for den er der for en viktig grunn. Nemlig, skammen som skal hjelpe meg å ta riktige valg, men den kan ta jobben sin litt for alvorlig. Så den må samtales med for å holdes på rett spor. Se filmen under for å se hva jeg mener.

Alfred & Skyggen – en liten film om selvkritikk, av psykologspesialist Anne Hilde Vassbø Hagen.

Vil du prøve ut 10 dager med skriving 10 minutter hver dag? For å snakke med selvkritikeren for eksempel. 

Meld deg på her: 

Av Merete Grimeland

Jeg har veiledet over 600 mennesker i å bruke penn og papir og lett tilgjengelig teknologi til å fortelle historiene sine. Hver gang de har skrevet har det lettet litt på trykket. Nå vil jeg dele denne erfaringen med flere. Skriv i 10 minutter hver dag er min oppfordring til deg. Vil du vite mer? Ta kontakt merete@worldwidenarrative.no