Hvorfor det er viktig at mammaer tar vare på seg selv

Publisert

Barnet gråter mye og synes det er leit å være i barnehagen, du er utslitt av å kombinere våkenetter med en full arbeidsdag. Husarbeidet hoper seg opp og du føler deg som verdens verste mamma….

Men kjære mamma,

Du må ikke glemme deg selv. Du må ikke glemme at også du finnes oppi alt dette virvaret av andres emosjoner. Du er mamma, du er ikke en utømmelig kilde med energi, du er menneskelig. 

Kjære deg, du trenger også oppmerksomhet. Du trenger finne omsorg for deg selv, selv når tornadoen stormer rundt deg og det kjennes umulig. Selv når det ene barnet skriker og den andre voksne klager. Uansett, du må prioritere din egen ro.

Du må ta plass, kjære mamma, som deg selv, som et menneske med følelser og behov. 

Du må huske at også din helse er viktig, ditt hode og din kropp, de er viktige. De er ikke bare verktøy for alt annet!

Hva får du egentlig av påfyll selv? Hva får du av hjelp og støtte?

Bidrar mannen din nok, er han like mye oppe om natten som deg? Rommer han skrik og sinne og sørger for å lukke døren slik at du får sove? Husk at uansett hvordan jobbsituasjonene deres er så trenger også du NOK SØVN!

Er det du som må gjøre mest i hjemmet? Deler dere på ansvaret på en rettferdig måte? Å dele likt er ikke alltid rettferdig, når en er utslitt trenger en enda mer støtte!

Hva med øvrig familie? Gir de deg energi eller tar de den fra deg? Kan de støtte deg litt i denne perioden? Husk at det alltid er lov å spørre om hjelp! Om det så er en tante, kusine eller fetter som vil komme på besøk en time eller to og underholde barna litt mens du får et pust i bakken…

Tør å spørre, tør å ta plass! Vær ærlig!

Om det så er hos helsestasjonen – kanskje de kan hjelpe?

Du skal ikke måtte si at alt går fint, at du klarer det… du skal få lov til å si at “nå er det vanskelig og jeg trenger virkelig hjelp!”

Kjære, gode mamma, iblant er det faktisk slik at du må sette deg selv først!

For du er også deg, du er menneskelig og sårbar. Du er ikke bare en mamma.

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no