Hvordan skrive sammen som par

Publisert

Ofte når vi snakker sammen med andre og som par, så har vi litt dårlig tid. Vi vil så gjerne få sagt det vi har å si. Så vi klarer nesten ikke vente på at den vi snakker med er ferdig med å snakke. Det oppleves ikke som om man blir lyttet til, selvom man selv også er skyldig i å avbryte.

Jeg er skyldig i det. Hver kveld med mannen min Tom Erik. 

Den dagen vi gifta vårs, 10.07.2015.

Så her om dagen satte vi oss ned for å skrive sammen.  Da skjedde det noe veldig interessant med måten vi snakket med hverandre på. 

Hvordan gjorde vi det

Vi skrev i 10 minutter samtidig, og når vi var ferdig med å skrive så fikk vi hver 5 minutter til å lese opp og den andre måtte vente med å si noe. Helt til den som hadde lest opp teksten sin sa i fra at de ville høre fra den andre. Med andre ord, når Tom Erik leste opp det han hadde skrevet måtte jeg være helt stille og vente til det hadde gått 5 minutter eller til Tom Erik sa han ville høre hva jeg tenkte. Og motsatt.

Hva skjedde?

Jo, vi tok oss mere tid til å si det vi trengte, vi fikk et roligere tempo, og vi hadde rett og slett mere respekt for hverandre. Altså, vi respekterer hverandre ellers også, men det er noe med det å være helt stille når noen snakker, og vente med å si noe til den andre er klar. 

Hvorfor ble det sånn? Jeg tror det er fordi vi ble enige om reglene for denne tiden vi skulle bruke sammen, og vi fulgte reglene. 

Så dette skal vi gjøre igjen. 

Så mitt tips til deg er: 

1. Finn ut hva skrivetema skal være så dere skriver om samme ting. 

2. Skriv i 10 minutter uten å la pennen forlate arket. Tøm hodet når det gjelder akkurat dette tema. Hvis det er noe som dere er uenig om så anbefaler jeg dere å ikke vinkle det mot den andre personen; altså, ikke «du hjelper meg ikke med forskjellige ting», men heller «jeg trenger hjelp med». 

3. Begge to får 5 minutter hver til å lese opp det de har skrevet. Da må den andre være helt stille, helt til de får beskjed om å snakke eller at tiden er ute. 

4. Finn løsninger sammen. Hva kan vi gjøre med dette. Diskuter det eller skriv i 10 minutter til hva dere kan gjøre for å løse dette. 

5. Evt skriv videre i morgen om hvordan dere ønsker å ha det sammen. 

Lyst til å prøve dette? Print ut dette innlegget og bruk det som utgangspunkt. Husk, dere må være enige om reglene. 

Fortell gjerne hvordan det gikk. 

Trenger du tips om tema og vinkling kan du bli med i fellesskapet vårt for å få hjelp til å komme frem til det. 

Ellers er det bare å si lykke til! 

Av Merete Grimeland

Jeg har veiledet over 600 mennesker i å bruke penn og papir og lett tilgjengelig teknologi til å fortelle historiene sine. Hver gang de har skrevet har det lettet litt på trykket. Nå vil jeg dele denne erfaringen med flere. Skriv i 10 minutter hver dag er min oppfordring til deg. Vil du vite mer? Ta kontakt merete@worldwidenarrative.no