Hvordan gjøre stress til vennen din

Publisert

Jeg tenker at alt jeg leser og hører om stress er dårlige nyheter. Er du stressa, ja, da er du utsatt for det meste. Det er virkelig ikke bra for meg. Det er jo utrolig dårlige nyheter, for er det noe mange strever med, inkludert meg selv, så er det stress i hverdagen. 

Det er så mye. Hele tiden. Hjelpes. 

Så når jeg så denne ble jeg mindblown. Og min naturlige optimist fikk ny styrke. 

Det er to viktige ting som kommer frem i denne videoen. Du bør se videoen, men her er en enkel oppsummering/fortolkning fra meg 

1. Hvis du ser på kroppens stressrespons som farlig, så er den farlig. Dette er selvfølgelig snakk om over tid, altså kronisk stress. Men hvis du ser på kroppens stressrespons som nyttig, så blir det som handler om at stress er farlig for deg, borte! Tenk på det. Hvis du tenker at stress ikke er farlig, så er det ikke farlig. Hmmm… Dette handler om hvordan kroppen reagerer på våre emosjonelle reaksjoner (såvidt jeg skjønner). I denne videoen viser Kelly McGonigal at blodårene blir mindre når vi er stresset på en negativ måte, derav økt fare for hjertesykdommer. Men hvis vi tenker at stress ikke er farlig så er vi roligere og blodårene blir store som de skal være. Igjen, se videoen. 

2. Når du er stressa så slipper du ut oksytocin. Har du født så vet du nok litt om dette hehe. Men det den også gjør er å få deg til å trenge fysisk kontakt fra andre, som hjelper. Den forteller deg at du må fortelle noen hvordan du har det. Så vi oppsøker andre. Stressresponsen vil at du skal omgi deg med mennesker som du er glad i og som bryr seg om deg. Hvis du oppsøker andre når du er stressa eller hjelper andre så slipper du også ut mere oksytocin, som igjen har en helbredende effekt for det som kan være skadelig ved kronisk stress. Igjen, se videoen. 

Det var dagens lille stressinnlegg. 

Hva gjør du når du er stressa?

Av Merete Grimeland

Jeg har veiledet over 600 mennesker i å bruke penn og papir og lett tilgjengelig teknologi til å fortelle historiene sine. Hver gang de har skrevet har det lettet litt på trykket. Nå vil jeg dele denne erfaringen med flere. Skriv i 10 minutter hver dag er min oppfordring til deg. Vil du vite mer? Ta kontakt merete@worldwidenarrative.no