Hvordan bruke ferien til å skape en sterk ledergruppe i familien?

Publisert

Skal dere reise på feire i sommer? Dette er en unik og fin mulighet til å komme sammen om det tredje skiftet!

Jeg vet ikke hvordan det er hos dere, men hjemme hos oss er det oftest jeg som tar kontroll over feriene. Jeg bestemmer hva som skal pakkes, når vi må reise, hva barna kan underholde seg med, etc.

Min mann hjelper meg med det praktiske rundt dette, men han har aldri kommet helt inn i ledergruppa, noe vi begge har ansvaret for å endre. For hverken han eller jeg ønsker jo at det er slik det er nå. Jeg ønsker ikke å sitte alene med ansvaret, og han ønsker ikke å være utenfor prosessen. Han ønsker å føle eierskap til det som skjer i vår familie.

Men om jeg spør min mann om å gå inn i denne planleggingen sammen med meg, og i tillegg forventer at alt skal bli slik det er når jeg selv gjør det, så legger vi opp til stress og krangling. Det ønsker vi jo ikke.

Så la oss bruke denne ferien til å skape en ny ledergruppe!

Lag rom slik at mannen din også kan ta plass, ta ansvar og avgjørelser. Inviter han inn, men husk at du kanskje har gjort dette mange flere ganger enn han og derfor må være noe tålmodig når han skal sette seg inn i oppgavene.

Photo by John-Mark Smith on Unsplash

Om det har vært du som i alle år har planlagt, pakket og holdt i prosessen rundt ferier er det viktig at du fører denne kunnskapen videre til han uten å gå inn i fellen hvor du micromanager.

Akkurat hvordan dere gjør dette kommer dere frem til best selv. Jeg vil anbefale en variasjon av å gi slipp på kontrollen, men samtidig passer på at det ikke oppstår mer seriøse konsekvenser (som å miste flyet eller ikke pakke ned nødvendige medisiner).

Tilleggstips fra min mann når han leste dette: ikke stress om mannen gjør «feil». Det er mye læring i å ta konsekvensene for det. Som å glemme nok klær, eller tannørstene. Da må han jo bare ta konsekvensen og finne en løsning. (Her må vi kvinner bare ha is i magen tror jeg, haha).

Et forslag er også å først ha en samtale hvor dere sammen går igjennom prosessen du til nå har fulgt i ferieplanleggingen. Legg frem det du vanligvis har på listen din, det du ofte tenker over før og under en slik reise. Gi han tips og triks…

men ikke forvent at han synes de er gode eller velger å følge dem.

Den eneste måten å komme sammen i ledergruppen på er å gi og ta. Begge må oppleve frihet til å ta valg, ha rom for egne løsninger og rett og slett føle eierskap til prosessen.

Nøkkelord: oppmuntrende, tålmodig, rolig og fleksibel.

Lykke til!

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no