Hvem holder makten over frykten?

Publisert

So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is…fear itself — nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance.

Franklin D. Roosevelt

Frykt… En følelse som i altfor stor grad, iallefall for min del, har makt til å kontrollere livet.

Photo by Melanie Wasser on Unsplash

Akkurat hva vi frykter er individuelt. Noen er redde for å bli syke, noen for å dø, noen for at andre ikke skal like dem, eller ikke synes de er dyktige nok. Noen er redd for edderkopper, noen for sprøyter. Noen er redd for psykisk uhelse, eller at andre skal oppdage noe de forsøker å skjule. .

Det er mange av oss som bevisst eller ubevisst former livene våre rundt de ulike “fryktene” vi opplever, i større og mindre grad. Men hva er egentlig frykt? Og har den egentlig kontroll over oss?

I min søken etter et mindre frykt-kontrollert liv har jeg oppdaget nettopp én ting:

Det er frykten jeg skal være redd for, det er den som er det ubehagelige og fæle. Alt det andre er bare noe som skjer. Det er frykten som skapes inni meg som gjør at alt dette utenfor oppleves så fælt.

Og hva er det som er så mirakuløst fantastisk med nettopp denne oppdagelsen?

Det er at frykt ikke er noe ukontrollert som skjer utenfor deg selv.

Frykt skapes av deg og kan dermed bli temmet av deg. Og så lenge du selv tar kontroll over din frykt, er det ingenting og ingen i hele verden som har makt til å skape den følelsen i deg, det er bare du som har evnen til det. Frykten du føler inni deg selv og situasjonen eller tingen du er redd for er faktisk to helt forskjellige og veldig separate ting.

Hurra!! Men…

Selvfølgelig er noen frykter håndterbare og andre kan føles forferdelig uoverkommelige. Og det er ingen som skal fortelle deg at “det er jo bare å temme frykten”. Bildet kan være mye mer komplisert enn dét.

Men hva med å begynne med de håndterbare fryktene?
At neste gang du blir stresset, nervøs eller redd, så husker du at:

…the only thing we have to fear is…fear itself.

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no