Er du utslitt? Ta det på alvor!

Publisert

Jeg er av den typen som ikke innser (eller som overser) hvor sliten jeg er. Jeg kan være så besatt av å ferdigstille en oppgave eller føle så mye på ansvaret at jeg presser meg langt forbi den grensa hvor kroppen eller hodet sa «STOPP». Konsekvensen av det er at jeg verken koser meg mens jeg holder på, eller etterpå, fordi jeg sliter meg ut.

Photo by Hernan Sanchez on Unsplash

Jeg ser rett og slett ikke at jeg utelukkende gjør meg selv en bjørnetjeneste. At det kanskje virker fordelaktig at oppgaven blir ferdigstilt eller at jeg tilfredstille andre, men at prisen å betale er for høy.

Det er ikke bra å drive rovdrift av kroppen. Det er ikke bra at vi utsetter oss selv for den typen stress. Spesielt ødeleggende er det om vi utsetter oss for den ofte.

De viktigste signalene du kan høre på, er kroppen sine signaler. Det er ikke sjefen på jobb, oppdragsgiverens eller samfunnets stemmer eller behov som skal nå igjennom til deg først, det er kroppen din sin.

Med mindre du selv eller noen rundt deg er i en livstruende nødsituasjon så finnes det faktisk ingen fornuftig grunn til å legge din egen fysiske eller mentale helse til side. Det finnes ingen god grunn til å ofre det absolutt mest livsviktige vi har – kroppen vår. Den vi skal ha med oss hele livet, den er vi avhengige av for å fungerer så godt som overhode mulig.

Samfunnet vårt i dag er en tornado av press og stress. Det er mange av oss som føler det er enklere å bli revet med i runddansen enn å ta et skritt til siden og roe ned. For mange går det så langt at de skryter av å ikke ta ferie eller at de jobber alle helger, at de ser det som suksess å kutte ned søvnen for å jobbe enda mer. Det kan gi penger, makt og status, noe som mange av oss forbinder med et suksessfullt liv. Og det er flott og greit det – så lenge det ikke går utover helsa di.

Jeg har begynt å ta meg selv mer på alvor. Å kjenne ordentlig etter når ting ikke føles greit. Når jeg er sliten og kroppen sier til meg at «Camilla nå trenger vi å ha litt tid bare for oss selv».

Det er ikke et tegn på svakhet at du tar ditt eget behov for ro og hvile på alvor. Tvert imot – det er det som gjør deg sterk. Det er det som gjør deg utholdende, balansert, klartenkt… Frisk.

Vær god mot deg selv og kroppen som skal bære deg gjennom sorger og gleder i mange år fremover. La den få prioritet. Om den sier til deg at du trenger å stoppe nå, så STOPP.

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no