Hvordan engasjere mannen i det tredje skiftet

Publisert

I vår familie har vi begynt å bruke metoden fri flyt for å få bedre likestilling på det tredje skiftet. Det tar bare 10 minutter, så verdt å prøve spør du meg. 

Jeg har en ektemann som alltid har vært en svært god bidragsyter når det kommer til det første skiftet (å tjene penger) og det andre skiftet (konkrete hus- og omsorgsoppgaver). Det tredje skiftet derimot, har som i en overvekt av andre hjem, falt på meg.

Det er først da vi fikk barn at jeg begynte å bli bevisst at det fantes noe som ble kalt “det tredje skiftet”. Det hjalp at det til stadighet dukket opp artikler som lærte meg om de usynlige koordinerings- og administrative oppgavene som oftest faller på hjemmets kvinner.

F.eks hendte det ofte at jeg, etter at vår datter hadde lagt seg, satte meg ned og lagde mentale notater til hva hun trengte til barnehagen, hvem vi burde besøke neste helg, hva vi kunne gjøre for å få datteren vår til å spise mer, hvordan vi skulle spare til å renovere badet eller hva vår nevø kunne ønske seg til bursdagen sin neste måned. Min mann derimot, kunne fortelle at utenom de konkrete oppgavene han gjør i hjemmet så brukte han ikke mye tid mentalt til å fundere eller planlegge rundt ting som skal skje med vår familie.

Dette er en treningssak, tenkte jeg. At jo mer han som far i huset aktivt vier tid til å tenke og fundere over alt som skjer, skal skje, burde skje i vår familie, jo mer tid vil han etterhvert automatisk bruke til å tenke på det.

Jeg spurte han derfor om han kunne begynne å tenke mer på slike ting jeg ofte tenkte på. Begynne å vie tid til å aktivt fundere over “hvordan kan familien vår får det bedre”, “hva trenger familien vår nå”, “hvordan har det gått med oss i det siste”… Slike ting. Hans første respons var å liste opp ulike ting han kunne gjøre, som å kjøpe mer dopapir og dusjsåpe… men “du trenger jo ikke bidra mer praktisk”, sa jeg. “bare mentalt”. 

Løsningen på dette ble fri flyt metoden.

Hver kveld etter datteren vår har lagt seg setter vi oss ned sammen, setter en stoppeklokke på 10 minutter og skriver i stillhet i hver vår notatbok. Det vi skriver om er slike ting som er nevnt ovenfor, tanker som har med det tredje skiftet å gjøre. En aktiv refleksjon gjennom skriving som ofte fører til en god, liten samtale etterpå.

Kanskje du også vil forsøke fri flyt som metode for å få partner mer engasjert i det tredje skiftet? Jeg er i alle fall spent på fortsettelsen, men so far so good!

Hvis du har det som meg, så har vi laget et gratis kurs til med den daglige refleksjonsoppgaven som Ivar og jeg har brukt hver dag i det siste. Prøv det ut, og send meg gjerne epost om hva du syns på camilla@worldwidenarrative.no

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no

1 kommentar