Å bruke penn og papir for å rydde i hodet

Publisert

Siden 2012 har vi jobbet med metoden digital historiefortelling. Med den veileder vi andre i å fortelle historier om seg selv som blir til enkle stillbildefilmer. Ofte handler de historiene om oppvekst og valg man har gjort i livet som i veldig stor grad har påvirket dem i en eller annen retning. Den retningen er de kanskje fortsatt i nå. Også har de tanker som banker på døra og som vil komme inn. For det er noe ubesvart rundt akkurat dette.

Fri flyt skriving

En veldig stor del av digital historiefortelling er å skrive en historie som du visualiserer. Det er dette dypdykket i en historie om noe som har vært viktig som de fleste har tatt med seg videre. De har skikkelig kjent igjen hva det er som er viktig, og at det må de få frem igjen. De har rett og slett gjenoppdaget det. De har sluppet inn tankene som har banket på en stund. Metoden vi bruker for å skrive ned historien kaller vi fri flyt skriving.

Skriv i 10 minutter hver dag.

Min utfordring til deg

Jeg vil gjerne utfordre deg til å ta i bruk fri flyt metoden i hverdagen din. Så du får sluppet inn tankene som banker forsiktig på døra eller kanskje hamrer til og med. Så bli med meg på denne dagen for å se hvordan du kan gjøre det. Se for deg at du har en lang dag med masse å gjøre på jobb, og i tillegg skal du lage mat til hele familien, passe på at alle har det tøyet de trenger i barnehagen og på skolen, ordne med den sosiale kalenderen, også skal du vaske tøy, kanskje til og med vaske gulvet etter at noen var uheldig med matsøl eller kanskje til og med tisset på seg, handle inn mere mat for det begynner å bli tomt, også slutter liksom ikke oppgavene å komme. Sånn. Det er ganske stressende. Og på slutten av alt det så er det bare så digg å sette seg ned på sofaen og se på en eller annen serie på Netflix eller HBO eller en av de mange mulighetene vi har nå. Når du først har satt deg der så er det så utrolig vanskelig å komme seg opp igjen. Det er liksom første gangen kroppen din ikke beveger seg i løpet av en hel dag. Så går du og legger deg. Når du har skrudd av lyset og lukket øynene så kommer tankene som har banket på. Nå er det ingenting som kan holde dem utenfor døren. For det er ingen aktiviteter som distraherer. Nå er du faktisk alene med hodet ditt for første gang i hele dag!

Så her kommer min utfordring til deg. Rett før du setter deg ned i sofaen for å se på en serie, sett deg heller ved bordet, ta med penn og papir eller blyant og skrivebok, du bestemmer, også setter du på timer på 10 minutter. I de 10 minuttene skriver du de tankene som kommer og som banker på. Også mot slutten så skriver du hva du kan gjøre med det. Ikke la pennen forlate arket. Da blir tankene dine på det du skal skrive. Fullfør de 10 minuttene også kan du gå å sette deg for å se en serie. Da tror jeg du ikke får et tankekjør når du er alene med hodet ditt etter at du har skrudd av lyset og lukket øynene. Det er hvertfall det som skjer med meg.

Camilla og jeg deler våre erfaringer med daglig fri flyt skriving på Instagram. Vi lager en liten videodagbok på stories om før og etter skriving. For å dele hvor godt det hjelper å ta tankene på alvor, men ikke la de bestemme hvem vi er. Vil du følge med?

https://www.instagram.com/wwnarrative/

Av Merete Grimeland

Jeg har veiledet over 600 mennesker i å bruke penn og papir og lett tilgjengelig teknologi til å fortelle historiene sine. Hver gang de har skrevet har det lettet litt på trykket. Nå vil jeg dele denne erfaringen med flere. Skriv i 10 minutter hver dag er min oppfordring til deg. Vil du vite mer? Ta kontakt merete@worldwidenarrative.no

1 kommentar