Å aktivt ta tilbake makten over eget liv

Publisert

Føles det som livet raser rundt deg?

Etter en altfor vanskelig start på livet, og mangel på bearbeidelse av dette, nådde jeg i 2012 en bunn i livet som fremsto som umulig å komme seg ut av. Jeg kuttet ut familie, venner, jobb og skole. Jeg følte meg mutters alene og hadde mistet motivasjonen til å klatre opp til livet igjen. Når jeg ser tilbake på det nå skjønner jeg at jeg satt og ventet på noen som kunne hjelpe meg.  

Og så fant jeg på en måte det…

Midt i mørket hvor jeg satt og stirret på TVen dukket det opp en mann med mål om å hjelpe en kvinne som også ble vist på skjermen. Denne kvinnen befant seg, som meg, på bunnen av livet sitt.

Han sa:

“Du må stoppe å fokusere på alt galt som har skjedd deg. For ditt eget beste må du stoppe å hige etter alt det du skulle ønske at andre hadde gjort annerledes. Du har ikke kontroll over det som skjer i livet ditt, eller menneskene rundt deg. Det eneste du kan er å gjøre ditt absolutt beste med det og de du har”.

Photo by Mohamed Nohassi on Unsplash

Ordene hans var som en vind som blåste tåken vekk fra sinnet mitt. Plutselig virket alt så klart, og plutselig kom det en styrke frem i meg. Jeg klarte å innse ansvaret og makten jeg hadde over eget liv og at selv hvor urettferdig det føltes så var det utelukkende opp til meg selv å “ta meg sammen”.

Samme kveld gjenopptok jeg kontakten med mange jeg egentlig var glad i, andre bestemte jeg meg for å kutte ut, og jeg søkte meg til høgskolen for å bli barnevernpedagog, som jeg nå er. 

Det er rart å tenke på alle veiene det kunne gått, og jeg er utrolig takknemlig overfor mannen på TVen og ikke minst den 23 år gamle meg som valgte en hverdag med håp og mestring. 

Ordene fra mannen på TVen i 2012 lever jeg etter fremdeles. I tunge perioder forteller jeg meg selv hver dag:

Det eneste du kan, er å gjøre ditt absolutt beste med det og de du har.

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no