3 tips for å unngå krangel med partneren

Publisert

Etter å ha vært sammen med mannen min i 13 år har jeg samlet meg opp litt tips og triks for hvordan vi kan ta vare på hverandre og unngå krangling.

Her kommer et knippe fra min ryggsekk:

1 Aldri fortsett en diskusjon om du kjenner du begynner å bli sint og frustrert. Aldri! Det kommer ikke noe godt ut av det og dere vil mest sannsynligvis bare gjøre vondt verre. Bli enige med hverandre om at det er lov å si: «kan vi snakke om dette senere, jeg merker jeg har for mye følelser til å tenke konstruktivt nå». Her er det veldig viktig at vi respekterer partneren vår sin forespørsel om å utsette diskusjonen. Jeg kan selv bli utrolig frustrert når min mann spør om vi kan avslutte, men jeg har lært av erfaring at det alltid er best å bite i seg frustrasjonen og si «det er greit». Jeg har aldri, per dags dato, angret på at jeg har trukket meg tilbake når følelsene tar over. Det har alltid visst seg at mannen min og jeg løser opp i utfordringen så utrolig mye lettere når vi prater med hverandre etter å ha fått roet oss ned.

Photo by Stillness InMotion on Unsplash

2 Gi han ro og omsorg når du ser at han er irritabel og sliten. Ofte oppstår det unødvendige diskusjoner når vi er trøtte og slitne. Når mannen min begynner å bli kort i svarene, ikke snakker om hobbyene sine og rett og slett ser litt alvorlig ut, da vet jeg at han er sliten og at han trenger tid og rom til å hente seg inn igjen. Dette betyr ikke at han skal legge seg ned og melde seg ut av familien, men det betyr at jeg ikke skal legge noe ekstra på ham akkurat nå. For eksempel om jeg har noe jeg ønsker å diskutere, eller en oppgave jeg ønsker at han skal gjøre. Det kan ofte vente litt. Jeg pleier også å vise at jeg ser han ved å si «Jeg ser at du er litt sliten i dag, det har vært veldig mye å gjøre i det siste…» eller noe i den duren. Noe som får partneren din til å føle at du ser dem og tar hensyn. Alt dette krever veldig lite i en hverdag.

3 Stein – saks – papir! Altfor ofte kan små, ubetydelige uenigheter blåse seg opp og ta altfor mye plass. Det har vi hverken tid eller lyst til. Mannen min og jeg begynte derfor for flere år siden å komme til enighet gjennom leken «stein – saks – papir» (den tenker jeg de fleste kjenner til). Her er det viktig å merke seg at dette gjelder ubetydelige uenigheter slik som «skal vi kjøpe en stor eller liten leverposteiboks», eller «skal vi ha ris eller poteter til middag i dag». Reglene min mann og jeg følger er at diskusjonen er helt ferdig etter at en av oss har vunnet. Det er ikke lov til å fortsette diskusjonen, det er ikke lov til å erte den andre med seieren og det er ikke lov å ta opp avgjørelsen som urettferdig ved senere tid. Ja, også må begge være enige om at diskusjonen skal løses på denne måten. Noen ganger kan et tema for diskusjon være veldig betydningsfullt for den ene, mens den andre ser det som en «stein – saks – papir – diskusjon. PS. Det går også an å kaste mynt!

Jeg er ganske sikker i min sak når jeg påstår at dette har reddet oss fra mange slitsomme krangler. Jeg håper en eller flere av tipsene har god effekt for dere også.

Av Camilla Tryti

camilla@worldwidenarrative.no