1 av 5 drikker alkohol selvom de ikke vil

1 av 5 i alderen 18-29 år drikker selvom de egentlig ikke vil, i følge en undersøkelse fra Blå Kors. Samtidig syns 3 av 10 at det er ubehagelig å takke nei til alkohol, viser også samme undersøkelse.

Det er jo ganske kjipe tall, og dette er typisk det vi kaller sosialt drikkepress. Men hva er så det?

Fiktivt drikkepress

Dette er en litt kinkig versjon av drikkepress. Den handler om at unge drikker fordi de tror at alle andre unge vil at de skal drikke, men egentlig vil de ikke. Så hvis de hadde sagt det høyt kanskje de ikke hadde trengt å drikke? Det kjipe med denne formen er at det legger mye av, kanskje til og med alt ansvaret på den som opplever drikkepresset. Så enkelt er det jo ikke.

I mange ungdomsmiljøer eksisterer det et fiktivt drikkepress, det vil si at ungdom  bruker rusmidler, f. eks. alkohol,  fordi de tror at andre drikker mer enn de faktisk gjør, fordi de ikke tror seg i stand til å motstå drikkepresset, eller fordi de har positive forventninger til drikking. Forebygging.no

Fellesskapets drikkepress

Å drikke er noe vi gjør i fellesskap, og med en gang noen ikke tar del i fellesskapet så føles det nesten som ubalanse. Vil jeg påstå. Så i situasjoner som det drikkes må vi enten da få den siste personen til å drikke, eller så blir det vanskelig for oss å interagere med den personen fordi vi blir så opptatt av at vi drikker og de ikke gjør det.

Du kan se alt det dumme jeg gjør.

Så da har vi plasser drikkepresset to steder. Det er opplevd drikkepress og utøvd drikkepress. Disse to danser en dans rundt den som opplever det, og har en stor rolle i hvordan drikkekulturen vår er her i Norge. Så da lurer vi på, må det være sånn?

Å snakke om alkohol er vanskelig

Det blir så fort moraliserende, at det må gjøres på en inkluderende måte for at det i det hele tatt skal være et tema. Jeg kjenner selv på det at det er en fin grense mellom hva som er greit og ikke greit.

Alt blir bedre med personlig historiefortelling

Det er utgangspunktet for Nattens helter. Vi utfordrer fire studenter til å snakke om det. Men de skal altså da være avholds i tre måneder og bruke sosiale medier for å snakke om sine egne erfaringer. Også må de engasjere studenter rundt seg i saken.

Ja, men det ekke ekte drikkepress det…

Når de er avholds og har Nattens helter som plattform så får de muligheten til å snakke om sosialt drikkepress på en helt annen måte. Rollen til heltene er påvirke drikkekultur like mye som å oppleve den. Så i samtalen hvor de blir tilbudt alkohol, hvor de forklarer,

«Jeg er med på Nattens helter og da må jeg være avholds i tre måneder, mens jobben min er å snakke om sosialt drikkepress».

Der!

En kjempemulighet for å snakke mer om det.

Tror du det går an?

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Merete Grimeland

Jeg har jobbet med digitale fortellinger siden våren 2007, og jeg kommer nok aldri til å stoppe med det. På denne reisen har møtt over 600 mennesker som har vært med på å fortelle sine historier. Jeg føler meg veldig privilegert.

Legg igjen en kommentar